Johannespassion J.S. Bach in Sint-Dionysiuskerk SDW

15-03-2023

Dit ingetogen oratorium van Bach vertelt de lijdensweg van Jezus volgens het Evangelie van Johannes.

Grandioze muziek met koor en antieke barokinstrumenten, gebracht door een internationaal ensemble.

Hetzelfde concert van het Bachkoor Gent en Arcus Coloratus werd op Goede Vrijdag van vorig jaar bejubeld door een galmende en bomvolle kerk.

Bachkoor Gent

Het Bachkoor werd opgestart in september 2017.

Enkele gepassioneerde zangers wilden ook in de mooie stad Gent de rijke Bachtraditie laten verder leven. Er was reeds een jarenlange gewoonte om her en der in deze stad het grote repertoire van deze grootmeester uit te voeren, diverse koren waagden zich aan interpretaties van zijn gekende werken.

Toch bleek er ruimte voor een ploeg die zich focust op het onuitputtelijke repertoire, en vooral op de minder bekende pareltjes. Bach schreef meer muziek dan dat we in een mensenleven kunnen bevatten … maar dit nieuwe koor zal in ieder geval trachten om vergeten werk van onder het stof te halen.

Daarnaast zal deze groep jaarlijks het Magnum Opus, de Johannespassie, uitvoeren in de Goede Week.

Johannespassie 2023

We brengen voor u het Magnum Opus van JSBach. De uitvoering van dit werk is namelijk het paradepaardje van BachKoorGent, het was van bij de opstart onze missie om jaarlijks dit werk op de kaart te zetten.

Waarom? Omdat de evangelist Johannes de meest emotionele schrijver is van de 4 en daardoor een verslag van de Goede Week neerpende met veel meer emoties en een veel dynamischer tekstgebruik, op een veel menselijkere manier, minder verhalend, lyrisch en poëtisch.

Doordat Bach in zijn Johannespassie minder beschrijvende elementen en minder bezinnende aria's gebruikte dan in de Mattheuspassie, verschuift de muzikale klemtoon naar een groter Turba-koor aandeel, wat natuurlijk de kracht en de energie versterkt. De Johannespassie is voor ons levendiger, scherper, energieker… en dat laten we u graag zelf ook ontdekken.

We werken ook dit jaar met een kleine bezetting van 26 zangers, 6 solisten en een sprankelend barokorkest op authentieke instrumenten.

Onze eigen uitvoering is gepland op Stille Zaterdag 8 april om 20u in de St.-Dionysiuskerk in St.-Denijs-Westrem ism. UITPAS en Dekenij Borluut.

BACHKOORGENT & ARCUS COLORATUS o.l.v. Steve De Veirman

  • Hendrik Mispelon, evangelist
  • Sarah Van Mol, sopraan
  • Pieter De Praetere, countertenor
  • Denzil Delaere, tenor
  • Kai-Rouven Seeger, Christus
  • Kris Belligh, Pilatus

Wanneer: 8 april 2023 om 20u
Locatie: Sint-Dionysius kerk, SDW

TICKETS kan je HIER reserveren (via onze partner Arte Musicale)

VOORVERKOOP €18 | KASSA €20 | jongeren (-25j) €15