Johannespassion J.S. Bach in kerk Zwijnaarde

24-12-2023

Het 'kleine' passieverhaal van de Calvarie van Jesus Christus door Johann Sebastian Bach  wordt stilaan een klassieker voor Borluut Borrlt.

Door agendaproblemen kan de Johannespassie niet doorgaan in de kerk van SDW.

Het nieuw geschilderde interieur van de kerk van Zwijnaarde biedt ons een royaal alternatief.

OC Zwijnaarde (de Nieuwe Melac) biedt logistieke steun en plaats voor een drankje na het concert. Wie weet de start van een verdere samenwerking.

Het Bachkoor Gent en Arcus Coloratusbrengen het voor de derde keer met barokinstrumentenen frisse stemmen.


Tickets kan je binnenkort reserveren (via partner Arte Musicale).

Bachkoor Gent

Het Bachkoor werd opgestart in september 2017.

Enkele gepassioneerde zangers wilden ook in de mooie stad Gent de rijke Bachtraditie laten verder leven. Er was reeds een jarenlange gewoonte om her en der in deze stad het grote repertoire van deze grootmeester uit te voeren, diverse koren waagden zich aan interpretaties van zijn gekende werken.

Toch bleek er ruimte voor een ploeg die zich focust op het onuitputtelijke repertoire, en vooral op de minder bekende pareltjes. Bach schreef meer muziek dan dat we in een mensenleven kunnen bevatten … maar dit nieuwe koor zal in ieder geval trachten om vergeten werk van onder het stof te halen.

Daarnaast zal deze groep jaarlijks het Magnum Opus, de Johannespassie, uitvoeren in de Goede Week.

Johannespassie 2024

We brengen voor u het Magnum Opus van JSBach. De uitvoering van dit werk is namelijk het paradepaardje van BachKoorGent, het was van bij de opstart onze missie om jaarlijks dit werk op de kaart te zetten.

Waarom? Omdat de evangelist Johannes de meest emotionele schrijver is van de 4 en daardoor een verslag van de Goede Week neerpende met veel meer emoties en een veel dynamischer tekstgebruik, op een veel menselijkere manier, minder verhalend, lyrisch en poëtisch.

Doordat Bach in zijn Johannespassie minder beschrijvende elementen en minder bezinnende aria's gebruikte dan in de Mattheuspassie, verschuift de muzikale klemtoon naar een groter Turba-koor aandeel, wat natuurlijk de kracht en de energie versterkt. De Johannespassie is voor ons levendiger, scherper, energieker… en dat laten we u graag zelf ook ontdekken.

We werken ook dit jaar met een kleine bezetting van 26 zangers, 6 solisten en een sprankelend barokorkest op authentieke instrumenten.

Onze eigen uitvoering is gepland op Stille Zaterdag 30 maart om 20u in de Sint-Niklaaskerk in Zwijnaarde i.s.m. UITPAS en Dekenij Borluut/Borluut Borrlt.

BACHKOORGENT & ARCUS COLORATUS o.l.v. Steve De Veirman

  • Laurie Janssens, sopraan 

  • Kai-Rouven Seeger, Christus 

  • Leander Van Gijsegem, evangelist

  • Lucas Cortoos, Pilatus

  • Denzil Delaere, tenor 

  • Pieter De Praetere, altus

Wanneer: 30 maart 2024 om 20u
Locatie: Sint-Niklaaskerk, Zwijnaarde