Met Cultuursmakers naar Seneffe en Mariemont

24-05-2023

Zaterdag 17 juni staat een bezoek gepland o.l.v. Etienne Hauttekeete. Een verrassing voor kunstminnaars, nationaal en internationaal.

Het kasteel van Seneffe

Het prachtige kasteel is gelegen in een ommuurd park van 20 ha, waarin ook een theater, een orangerie en andere interessante gebouwen te vinden zijn. Architect Laurent Benoît Dewez voltooide de werken rond 1770 en het kasteel bleef ononderbroken bewoond tot na de Tweede Wereldoorlog. In 1970 werd het domein met de originele gebouwen door de Belgische Staat aangekocht. Het kasteel zelf werd volledig gerestaureerd en daarna omgedoopt tot "Centrum voor edelsmeedkunst" van de Franse Gemeenschap. Dat verklaart de aanwezigheid van een unieke verzameling zilverwerk. Maar schilderijen, meubels, porselein en schitterende wandtapijten maken van het kasteel een belangrijk museum van sierkunsten.

Website: chateaudeseneffe.be

Het Koninklijk Museum van Mariemont

Na een verkwikkende lunch besteden we de namiddag aan het Koninklijk Museum van Mariemont. Ook dat gebouw staat midden in het platteland en bovendien ook nog eens midden in een magnifiek park, vol immense, indrukwekkende bomen. Dat museum is gegroeid uit de verzameling van Raoul Warocqué, een 19de eeuwse industrieel. Die verfijnde kunstminnaar interesseerde zich niet alleen aan eigen land, met bv. Doorniks porselein, maar was ook gefascineerd door het antieke Egypte, Griekenland, Rome en zelfs door het Verre Oosten.

Dankzij een efficiënt aankoopbeleid groeide dit museum uit tot een topper, een totale verrassing, eenzaam en een beetje verloren in het Waalse platteland.

Website: www.musee-mariemont.be

Plaats: Parking Carrefour SDW (vertrek met bus)

Aanvang: 8.30 uur

Deelnameprijs: leden € 65 (Cultuursmakers en Davidsfonds), € 70 voor anderen.

Inschrijven: mail naar sint-denijs-westrem@cultuursmakers.be met vermelding "Daguitstap Mariemont 2023" + aantal deelnemers.

Betalen: rek. Cultuursmakers SDW: BE98 7350 6306 0593