Boek over de kunstenaarskolonie van Maaltebrugge

07-05-2023

Er zijn inwoners van onze gemeente die weten dat er "ergens" naast onze Putkapel een groep kunstenaars en ambachtslui actief was in neogotische religieuze en profane kunst. Die kunstenaarskolonie van Maaltebrugge is voor kunsthistorici een begrip maar de oorsprong en hun groot belang ervan is minder bekend. 

Architect André Coene heeft samen met zijn echtgenote Martine De Raedt, beiden wonende in Maalte, het rijke archief van Bressers-Blanchaert (KADOC) en Don Bosco grondig onderzocht en een ongekende rijkdom aan beeldmateriaal gevonden. 

Zelden werd de win-win situatie beschreven die graaf Joseph de Hemptinne concipieerde door de (half-) weesjes van zijn Sint-Jozefsgesticht (nu Don Bosco) in de ateliers Blanchaert, Bourdon, Bressers en Firlefyn te laten werken. Vandaag spreekt men van duaal leren

Even vaag bleef het antwoord op de vraag waar die ambachtslui hun inspiratie haalden. 

Hun boek "De kunstenaarskolonie in Maaltebrugge", beantwoordt die vragen in een grondig naslagwerk met een schat aan beeldmateriaal. 

Geïnteresseerden schrijven € 58 over op rekening BE70 0000 1894 6625 op naam van André Coene met vermelding van uw exact postadres én van een telefoonnummer. 

Voor inwoners van Maalte en SDW wordt het boek aan huis bezorgd na betaling en afspraak (telefoontje). 

Daarbuiten is het verkrijgbaar in het DSMG, Groot begijnhof te Sint-Amandsberg of kan het via Bpost Secur opgestuurd worden. Dan graag een e-mail naar manu.factum@skynet.be.

Voor bestellen via de boekhandel: ISBN-nummer: 9789464780079. 

Interessant voor elke liefhebber van neogotiek.