Verslag verkiezingsdebat van     10 september 2024

22-09-2024

Van onze redacteur Kathleen Snoeck.

Dinsdagavond, 10 september 2024. Het Gildenhuis van Sint-Denijs-Westrem loopt aardig vol. Zo'n 150-tal mensen trotseerden het regenweer en zitten nu nieuwsgierig te wachten. Want vanavond organiseert Dekenij Borluut het politiek debat over onze gemeente. De gemeenteraadsverkiezingen zijn immers in zicht en het wordt een speciale editie. Deze keer is er geen opkomstplicht. Gaan stemmen is dus niet verplicht. Sommigen zijn nog in dubio en weten niet of ze dit wel of niet gaan doen. Dit debat kan hun beslissing beïnvloeden.

Steve Massagé is de organisator en doet een bezielende inleiding. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Prof. Dr. Herwig Reynaert, decaan van de Faculteit voor Politieke en Sociale Wetenschappen van de Ugent en expert lokale politiek.

Geen spetterende discussies of vuurwerk maar voor wie de politiek wat volgt, zijn er de voorspelbare reacties per partij. Geen confronterende vragen à la Phara de Aguirre, maar wel leerzaam.

De heren en dame (één) zijn het wel eens over veel punten en laten elkaar zoals het betaamt uitspreken. Het gesprek verloopt heel beschaafd, op een paar steken en sneren aan de concurrentie of de Vlaamse regering na.

Het is wel duidelijk wie op dit moment deel uitmaakt van meerderheid en oppositie. De enen verdedigen (Voor Gent, Groen en CD&V) het gevoerde beleid, de anderen laten zich kritisch uit. Zo hoort het ook in een democratie.

De deelnemers

De opstelling van de avond: de jarige Filip Watteeuw (Groen), Julie Steendam (PvdA), Sami Souguir (Voor Gent), Mathieu Cockhuyt (NVA), Jonas Naeyaert (Vlaams Belang) en Jean-Paul Corin (CD&V). Alle partijen waren op post. Sami en Mathieu wonen in onze gemeente, voor hen is het dus een thuismatch.

De eerste vraag is er meteen één die het hart van de politiek en iedere burger roert. Koken kost immers geld. Beleid maken draait rond de centen. Politiek gaat over keuzes maken en prioriteiten stellen want de noden in een stad of gemeente zijn altijd groter dan de middelen die schaars zijn.

De thema's van de avond

De overheidsfinanciën zijn dus het eerste thema met een vraag die iedere inwoner van Gent heeft: 'wat met de belastingen?' Als het aan de meerderheid ligt, komen er niet meer belastingen. Ze verdedigen dat met 2 kanjers van crisissen, covid en energie, de financiële situatie onhoudbaar was en moest bijgestuurd worden. CD&V stelt wel dat er onvoldoende buffers zijn, 20 miljoen is voor hen niet genoeg. De oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang willen zelfs dat de personenbelasting daalt en gaan vooral besparen op het ambtenarenapparaat (de pensioneringsgolf gebruiken) en efficiëntie. PvdA wil het geld dan weer halen bij de grote bedrijven, de opcentiemen afschaffen en hekelt de leegstaande parkeertorens. 'Kerntaken' is een woord dat verschillende politici in de mond nemen. Schepen Watteeuw geeft toe dat er een schuldenberg is en dat die vrij groot is. Probleem is voor hem echter de voorspelbaarheid van inkomsten en uitgaven wat door de voorbije crisissen zeker niet evident was. Dit moet beter, rechtvaardiger en duurzamer.

De vraag rond subsidies is een discussiepunt. Vlaams Belang pleit dat er te veel geld gaat naar 'linkse hobbyclubs' en niet-essentiële projecten. Daarentegen verdienen de dekenijen, ook die van ons dus, met hun 25.000 euro, meer. Sami Souguir, huidig schepen van cultuur, wijst erop dat deelgemeenten deze legislatuur voor het eerst dergelijke subsidies krijgen. Goed nieuws: er komt een digitaal loket waarop iedereen kan zien wie welke middelenstromen krijgt. "Verenigingen zijn het kloppend hart van onze stad" zegt PvdA en wijst op de cultuurplannen die ze willen maken in de 25 wijken. CD&V pleit dan weer om geen subsidies uit gewoonte te geven, maar goed te evalueren. Ze wijzen op het belang van duidelijkheid, eenvoudige aanvragen en wil subsidies gebruiken om mensen met elkaar te verbinden. Ook N-VA wil goed evalueren en vindt het sociaal-cultureel leven belangrijk. Ook Groen wil geen "ons kent ons verhaal" en werken vanuit vertrouwen. Ze zijn wel voorstander van transparantie. Daar is niemand tegen. Voor Gent wijst erop dat elke subsidie gegeven door de Stad Gent zowel financieel als inhoudelijk grondig geëvalueerd wordt.

De aanpak van de dorpskern is voor iedereen een prioriteit voor de komende jaren. Dat vinden ook de aanwezigen in de zaal. Elke partij heeft daar ideeën over. Er is een budgettaire verklaring waarom dit gepland was maar nog niet is gebeurd. Volgens Groen hebben de rioleringen ermee te maken en laat ons niet flauw doen, er zijn natuurlijk ook budgettaire redenen (grondstofprijzen zijn verdubbeld, andere deelgemeenten waren eerst aan de beurt). De straten die ingepland zijn door de wegendienst worden overlopen.

De aanleg moet echter doordacht gebeuren. Je moet eerst weten hoe je gaat circuleren vindt Voor Gent. Vlaams Belang wijst op de slechte staat van de straten in onze gemeente. Men tilt zwaar aan de niet ingeloste belofte om die aan te pakken en spreekt van 'erbarmelijke wegen' en een 'Oostblokgevoel'. CD&V is voorstander van mobiliteitsplannen maar dan wel op maat van de deelgemeenten. N-VA wil ook dat het beter moet kunnen qua mobiliteit en wil 'puinhopen' vermijden en stelt ook dat de deelgemeenten verwaarloosd zijn. Voldoende parkeerplaatsen en openbare toiletten zijn voor hen belangrijk. Kortom, iedereen beseft dat hier werk ligt.

Schepen Souguir legt uit dat er veel voorbereidend werk is verricht. Het huiswerk is gemaakt en ligt klaar: renovatie van kasteel Borluut, de buurtsporthal. De centen zijn er. De aankoop van kasteel Borluut en de uitbouw van die plek als ontmoetingscentrum is een realisatie die wel is gebeurd.

Ook mobiliteit is een thema dat de gemoederen beroert en die is er met de vermindering van de busverbinding 34 niet op vooruit gegaan. Het stadsbestuur moet dit aankaarten bij de evaluatie van De Lijn. Iedereen vindt bereikbaarheid belangrijk. Tramlijn 7 wordt trouwens doorgetrokken in 2027. PvdA wil gratis openbaar vervoer maar maakt niet duidelijk hoe ze dit gaan betalen. Mobiliteit is een oud zeer is en ze zijn voorstander van een bindend referendum.

Prioriteiten van de verschillende partijen in de volgende legislatuur

Op de vraag welke prioriteiten de verschillende partijen zien, los van de dorpskern, krijgen we volgende antwoorden:

  • Groen: kasteel Borluut en de verdere ontwikkeling van de groen-blauwe as (Parkbos)
  • PvdA: geluidsschermen aan de E40 en veiligere fietspaden
  • Voor Gent: de restauratie van kasteel Borluut en de buurstsporthal
  • N-VA: een upgrade van de gemeente
  • Vlaams Belang: de buurtsporthal
  • CD&V: verbeteren van de dienstverlening, onderhoud van het openbaar domein, ondersteuning van handelaars en aanpak van sluikstorten en zwerfvuil.

Vragen uit het publiek

Er zijn ook een aantal vragen uit het publiek: "Waarom geen districtsraden?" Niemand is voorstander. Iedereen stelt dat de kloof met Gent op andere manieren kan verkleind worden.

We leren dat er aan Flanders Expo woonkernen komen. Het achterhaald concept van 'The Loop' met enkel kantoorruimtes wordt bijgestuurd, maar dat zal tijd vragen, volgens Groen.

"Hoe lokale zelfstandigen behouden?" Groen geeft toe dat dit een probleem is in alle deelgemeenten en wil vooral inzetten op huisvesting. PvdA wijst ook op het belang van betaalbare panden. Voor Gent wil werken aan roterend parkeren voor handelszaken.

Iemand vraagt of ''de-fusie" een optie is. Opnieuw is niemand van de politici voorstander. Dit is wettelijk onmogelijk en financieel niet haalbaar. Meer rekening houden met de deelgemeenten is echter nodig. Vlaams Belang wil daarom meer bindende referendums. N-VA wil af van de regelzucht en minder planlast.

De laatste vraag gaat over kinderopvang en het schrijnende tekort aan plaatsen. Ook daar is iedereen het eens dat hier sterk moet op ingezet worden.

Slotwoord van de dekenin

Ter afsluiting is er nog een enthousiasmerend woordje van de dekenin. De organisatoren krijgen een welverdiend applaus. We juichen het toe dat de dekenij dergelijke initiatieven organiseert.

Het is duidelijk. De politici hebben grootse plannen en liggen wel degelijk wakker van het reilen en zeilen in onze gemeente. Ze hebben zicht op wat er zou moeten veranderen en zal veranderen.

De suggestie dat we geen 6 jaar moeten wachten om opnieuw in gesprek te gaan, is er eentje om mee te nemen.

Nog een paar dagen te gaan tot verkiezingszondag 13 oktober. Informeer je, breng je stem uit en bepaal mee wie het voor het zeggen krijgt in onze prachtige gemeente.

Je maakt wel degelijk een verschil.  

PS onze deken Wim Van Lancker liet zich excuseren voor dit debat wegens ziekte.